LOOPBAANADVIES - 11 min leestijd

Tips voor een online sollicitatiegesprek

Wilbert van Baren op 28 april, 2020

Van face-to-face naar online communicatie.

De wereld verandert in rap tempo en diverse maatregelen hebben impact op de manier hoe wij met elkaar communiceren. Het algemene thuiswerken, de anderhalve meter economie en de vraag van de overheid om geen nodeloze verplaatsingen te doen, zorgen voor een serieuze boost van online communicatie. Ook fysieke sollicitatiegesprekken worden nu vervangen door online sollicitatiegesprekken.

Een online sollicitatiegesprek is voor velen nieuw en kan in eerste instantie best ongemakkelijk voelen. Het zou je verbazen dat een online gesprek niet veel anders is dan face-to-face. In dit artikel geven we je een aantal tips hoe je kan omgaan met een online sollicitatiegesprek. Lees deze tips snel en zorg ervoor dat jij jezelf comfortabel(er) voelt en online net zo goed overkomt als bij een fysiek gesprek!

Successful business woman working online at the office

Zeven tips voor een succesvol online sollicitatiegesprek.

Maak een goede eerste indruk, laat je vaardigheden zien en maak een succes van je online sollicitatiegesprek met onderstaande tips. 

1. Bereid je goed voor (zoals je dat altijd zou doen).

Een online sollicitatiegesprek is eigenlijk hetzelfde als een face-to-face gesprek. Een goed gesprek begint bij een goede voorbereiding. Bedenk van te voren welke vragen je kan verwachten, en een aantal goede vragen die je zelf wilt stellen. Maak eventueel een soort spiekbriefje. Plak deze naast de camera van je laptop of computer zodat je niet plots weg kijkt tijdens je gesprek. Bespreek ook vooraf wie wie belt om verwarring te voorkomen. 

2. Wees op tijd en voorkom technische storingen.

Zet alles op tijd klaar zodat je op de afgesproken tijd klaar zit om te bellen of gebeld te worden. Test ruim van tevoren of alles goed werkt. Bel als test nog even een vriend op zodat je zeker weet dat alles in orde is en voorkomt dat je aan het begin van de call nog eerst met de instellingen aan het prutsen bent! 

3. Kies een rustige omgeving.

Het voordeel van een online sollicitatiegesprek is dat je in een voor jouw vertrouwde omgeving bent. Zoek een rustige plek in huis waar je niet door anderen afgeleid wordt. Kies bij voorkeur een rustige achtergrond zodat de focus echt op jou ligt.

4. Bepaal de juiste hoek op de camera.

Ook bij een online sollicitatiegesprek telt de eerste indruk. De hoek waarin je op de camera verschijnt is daarom belangrijk. Veel platforms bieden, naast het kijken in de camera, de mogelijkheid om jezelf te bekijken. Check voor het gesprek hoe je overkomt. Is het de achtergrond en het licht goed? Zit je kleding ook goed? Meestal werkt het het beste als de camera op ooghoogte staat en het licht van voren komt.  

5. Zorg voor een goede indruk.

Kleren maken de man én vrouw! Kleed je netjes bij een sollicitatiegesprek. Let daarnaast goed op je houding. Zit rechtop en maak oogcontact. Toon je enthousiasme maar blijf altijd jezelf!

6. Maak oogcontact.

Kijk in de camera. Bij videobellen kijk je vaak automatisch naar het beeldscherm in plaats van in de camera van de laptop of computer. Door in de camera te kijken heb je een mooie open blik, en lijkt het alsof je oogcontact maakt. Hierdoor kom je ook zelfverzekerder over. 

7. Oefen vooraf (en gebruik oortjes)

Last but not least: oefen een keer vooraf met iemand anders om te kijken of alles werkt. Dit geeft extra vertrouwen tijdens het gesprek. Videobellen werkt heel fijn, mits de techniek goed wekt. Het belangrijkste is een stabiele verbinding. Meestal is het geluid goed, maar met oortjes of koptelefoon weet je zeker dat je de ander goed kunt volgen. Wij adviseren je ook om andere programma’s uit te zetten zodat je niet wordt afgeleid met pop-ups of ping-geluiden. 

Wil jij ook weten wat jouw keuzemogelijkheden zijn? 

Investeer dan een uurtje van je tijd en laat je vrijblijvend online adviseren door een loopbaanadviseur van TIM. De keuze is aan jou. Plan een vrijblijvend loopbaanadviesgesprek in en samen kijken we naar de volgende stap in jouw loopbaan.

Picture of Wilbert van Baren

Wilbert van Baren

Als Partner verantwoordelijk voor de vestiging in Hilversum, het aansturen van twee teams en het doorvertalen van klant- en marktbehoefte binnen de vakgebieden Industrie en Bouw. De belangrijkste focus van de teams ligt op het werven en selecteren van technisch talent, relatiebeheer met zowel gedetacheerden als klanten en acquisitie nieuwe klanten.