WERKGELUK - 6 min leestijd

Solliciteren hoe pak ik dat aan?

Filip Beekmeijer op 4 april, 2022

Yes, je mag op sollicitatiegesprek komen voor je droombaan…maar hoe pak je dit aan?

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Voorafgaand aan het gesprek:

 1. Kom op tijd: zorg er voor dat je zonder haasten en stressen op tijd op locatie bent. Tien minuten voor aanvang aanwezig zijn is prima, maar let op veel te vroeg is ook niet op tijd! Ben je te laat, dan sta je 1-0 achter. Dat kan de beste overkomen, maar probeer dit te voorkomen door extra reistijd in te lassen. In geval je toch te laat komt, maak dan kort je excuus en begin alsnog met goede moed aan het gesprek.
 2. Gesprekspartners en locatie: weet waar je moet zijn en noteer de namen van je gesprekspartners, zodat je weet naar wie je kan vragen als je bij de receptie staat.
 3. De receptie: je krijgt maar één kans om een goede indruk te maken en deze begint al bij de receptie.
 4. Website en LinkedIn: check de website van het bedrijf en het LinkedIn profiel van je gesprekspartners zodat je een beeld krijgt van het bedrijf en de achtergrond van je gesprekspartner.
 5. Kleding: Ga netjes gekleed, niet overdressed maar ook niet underdressed. Sneakers zijn bijvoorbeeld geen goed idee maar een volledig kostuum met stropdas is vaak ook niet nodig. Draag kleding waar je jezelf prettig in voelt.
 6. Inhoudelijk: bedenk voor je zelf de antwoorden op veel voorkomende sollicitatievragen zoals:
 • Waarom solliciteer je op deze functie?
 • Wat trekt je aan in ons bedrijf?
 • Wat zijn je positieve en negatieve punten?
 • Waar zie je jezelf over 2, 5, 10 jaar?
 • Waarom ben jij de juiste persoon voor deze functie?
 1. Stel vragen: bedenk van te voren een aantal vragen en noteer deze op een notitieblok dat je meeneemt naar het gesprek.
Banner Finance

 

Tijdens het gesprek:

 1. Maak een goede indruk: kom binnen met en glimlach en heb je last van zenuwen? Benoem deze dan! Er is niks mis met gezonde spanning.
 2. Blijf positief tijdens je gesprek. Niemand zit te wachten op een klaagzang.
 3. Ben enthousiast tijdens het gesprek en toon je enthousiasme voor het bedrijf, de mooie uitstraling van het pand, de mooie website of de geweldige functie die open staat. Spreek letterlijk uit dat je enthousiast bent over de organisatie en/of functie.

Heel veel succes én plezier!

 

Picture of Filip Beekmeijer

Filip Beekmeijer