Voorbereiden op sollicitatiegesprek

LOOPBAANADVIES - 6 min leestijd

Voorbereiden op jouw sollicitatiegesprek

Kim van der Steen op 6 februari, 2023

Maak het jezelf niet te moeilijk

“Vertel eens wat over jezelf?” Het is de vraag die altijd gesteld wordt tijdens een sollicitatiegesprek. Je potentiële werkgever wil je namelijk leren kennen. Essentieel dus dat je je antwoord voorafgaand aan het gesprek voorbereidt.

Een goede voorbereiding zorgt er voor dat je zelfverzekerd het gesprek ingaat. Je doet als het ware een beroep op jouw persoonlijke creativiteit. Het resultaat mag er dan ook zijn. Je bent meer ontspannen en dat merkt je gesprekspartner. Voor ons is de introductie meteen een kleine test hoe jij als accountmanager een toekomstig gesprek met bijvoorbeeld een klant of kandidaat aangaat. Bezwijk je onder de zenuwen of blijf je kalm? Kom je overtuigend over of ga je van de hak op de tak?

Kortom: de manier waarop je antwoord geeft, zegt veel over jou als persoon. Je vergroot je kans op succes simpelweg met een goede voorbereiding!

De elevator pitch

De term elevator pitch komt voort uit de gemiddelde tijd die je met iemand in de lift staat. Ongeveer 1 minuut. Tijdens de elevator pitch bundel je de antwoorden op de volgende vragen:

  • Wat is je naam?
  • Wat is je leeftijd, woonplaats en gezinssituatie?
  • Wat zijn je goede eigenschappen?
  • Waar krijg je energie van?

Gebruik altijd concrete persoonlijke voorbeelden en probeer iets nieuws te vertellen. Dit mag zowel persoonlijk als zakelijk zijn. Je wekt de interesse op als je iets noemt wat men nog niet gelezen heeft op je CV. Geef hierbij ook de ruimte aan je gesprekspartner om hierop in te gaan. Zo ontstaat er een gesprek in plaats van een monoloog.

De don'ts tijdens je elevator pitch

  • Opdreunen van je CV
  • Negatief zijn over je oude werkgever
  • Te gedetailleerde of vage onderbouwingen

 

Sanne Wevers bij TIM Technical Recruitment

 

Picture of Kim van der Steen

Kim van der Steen

Manager Human Resources