Industrie 4.0 Image by jcomp on Freepik

LOOPBAANADVIES - 8 min leestijd

Werken in de Industrie 4.0

Wilbert van Baren op 9 januari, 2023

Martin Cooper van Motorola voerde op 3 april 1973 het eerste mobiele telefoongesprek ter wereld. Tien jaar later werd de eerste mobiele telefoon gepresenteerd op de consumentenmarkt. Vandaag de dag zijn we met onze smartphone verbonden met de hele wereld. Met elkaar, het internet en straks letterlijk alles om ons heen door internet-of-everything en augmented reality. De vierde industriële revolutie onderscheid zich vanwege de snelheid, wereldwijde schaal en meest vergaande impact op mens en samenleving. 

Werken in de 21eeuw

In de vierde industriële revolutie gaan technologische ontwikkelingen exponentieel in plaats van lineair, ze gaan sneller en zijn ingewikkelder dan ooit. Na mechanisering, massaproductie en automatisering zorgen nieuwe ontwikkelingen als blockchain, robotisering, Internet of Things (IoT) en big data voor een kentering in ons leven en manier van werken. 

Werk jij in de techniek of ben jij op zoek naar een baan in de techniek? De grotere technische bedrijven en technisch MKB verwachten veel en snelle veranderingen in het werk, zo blijkt uit het onderzoek ‘werken in de nieuwe industriële revolutie’ (Tijdschrift voor HRM 2 2018 ). Werken in de 21e eeuw vergt aanpassingsvermogen en het is belangrijk dat je kan functioneren in steeds wisselende, veranderende en onvoorspelbare werkomgevingen of projecten. Ook zul je moeten kunnen samenwerken met toekomstige technologieën zoals robotisering, automatisering of kunstmatige intelligentie (KI), of deze kunnen complementeren.

Is jouw toekomstige collega een robot? Robots worden nu al ingezet om auto’s in elkaar te zetten, pakketten in te pakken in magazijnen, het gras te maaien of te assisteren tijdens operaties. In de industrie zet 3 op de 10 bedrijven robots in die repeterend of zwaar werk van ons overnemen. Volgens het World Economic Forum nemen robots over 5 jaar meer dan 50% van alle taken op de werkvloer over. 

Robotisering, automatisering van processen of productielijnen, kunstmatige intelligentie, toenemende complexiteit in machines en productieprocessen, onvoorspelbaarheid, een steeds verdergaande samenwerking binnen ketens, fors toegenomen mogelijkheden voor productie-op-maat, nieuwe manieren van organiseren en wijzigende businessmodellen. Allemaal ontwikkelingen die invloed hebben op onze manier van werken. Volgens TechYourFuture ‘Rebellen in de techniek’ vervagen de grenzen tussen een technicus en bedrijfskundige en is de ideale technicus een soort marketeer. Hij legt verbindingen en heeft inzicht in bedrijfsprocessen. Wat betekent dit voor jou als techneut?

Belangrijke (toekomstige) competenties in de techniek

Belangrijke (toekomstige) vaardigheden zijn volgens werkgevers in de techniek: analytisch vermogen, kunnen reflecteren en nauwkeurig werken, communicatieve vaardigheden, kunnen samenwerken, creatief/innovatief vermogen en commerciële vaardigheden. Werkgevers benadrukken hierbij wel dat dit afhankelijk is van de functie en afhankelijk hiervan bepaalde vaardigheden belangrijk of juist minder belangrijk zijn.

Als Operator 2.0 zijn belangrijke vaardigheden het besturen (programmeren) en onderhouden van machines, data analyse, het oplossen van semi gestructureerde problemen en bedrijfskundige kennis waarmee je processen kan overzien. Minder belangrijk is creativiteit en innovatie. En als Engineer bouw je nieuwe producten of diensten en heb je expertkennis van het vakgebied. Minder belangrijk is het kunnen combineren van kennis van verschillende vakgebieden. Met andere woorden is het afhankelijk van de richting die jij op gaat met je carrière in de techniek hoe je je kan onderscheiden door middel van verschillende competenties. Waar ben jij goed in en welke richting wil jij op met jouw loopbaan in de techniek?

Jouw loopbaan in de techniek

Heb je helder in beeld wat jouw generieke en vakspecifieke competenties zijn? Wil je weten bij welke bedrijven je jouw competenties kan inzetten of wil je advies over welke loopbaan in de techniek het beste bij je past? Wil je advies of begeleiding bij het onderzoeken van jouw talenten? Of ben je op zoek naar een specifieke baan in de techniek? We helpen je graag. Samen bouwen wij aan jouw toekomst.

Interesse? Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend loopbaanplan.

Picture of Wilbert van Baren

Wilbert van Baren

Verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten binnen de Industriële arbeidsmarkt.