Nieuwe baan

LOOPBAANADVIES - 10 min leestijd

Belangrijke overwegingen als je denkt over een nieuwe baan.

John Verheggen op 5 september, 2023

Op zoek naar een nieuwe baan? Hier zijn enkele belangrijke overwegingen.  

De zomervakantie biedt velen de gelegenheid tot bezinning, een moment om zaken op een rijtje te zetten. Door in een andere omgeving te zijn en je werk van een afstand te bekijken, kan je tot de conclusie komen dat het tijd is voor een nieuwe wending in je professionele leven. Als dit ook voor jou geldt en je overweegt een nieuwe baan of bent er al naar op zoek, dan delen we graag enkele tips om je goed voor te bereiden.

Nieuwe baan, gezinsuitbreiding, of samenwonen: dit zijn allemaal belangrijke momenten in je leven die gepaard gaan met aanzienlijke veranderingen. Overweeg je een nieuwe baan dan willen we je begeleiden door deze belangrijke fase en meteen enkele praktische tips geven.

Kijk niet enkel naar het salaris.

Overweeg jij een carrièreswitch of ben je recentelijk van baan veranderd? Laat je niet uitsluitend leiden door het bruto maandsalaris. Er zijn enkele aspecten waar je wellicht niet direct aan denkt, maar die verstandig zijn om in overweging te nemen. Neem bijvoorbeeld de overstap naar een nieuwe baan. Het maandsalaris kan iets lager uitvallen, maar de balans tussen werk en privé sluit misschien beter aan op jouw wensen.

1. Ervaring opdoen

Je kennis en ervaring vergroten is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van je totale beloning, zij het voor de lange termijn. Vertel je loopbaanadviseur daarom welke ambities je hebt en welke mogelijkheden er zijn om deze zo snel mogelijk waar te maken. Een Traineeship bij meerdere bedrijven is bijvoorbeeld een mooie manier om binnen verschillende sectoren kennis en ervaring op te doen.

2. Werk-privébalans

De balans tussen werk en privéleven krijgt steeds meer aandacht. Een gezonde balans draagt bij aan werkplezier en vermindert het ziekteverzuim. Dit is dus van belang voor zowel werknemers als werkgevers. Onderzoek daarom hoeveel waarde je nieuwe werkgever hecht aan een gezonde werk-privébalans en of dit past bij jouw (gezins)situatie. Moet je bijvoorbeeld vijf dagen per week op kantoor aanwezig zijn, of krijg je de vrijheid om te kiezen waar en wanneer je werkt? Is er begrip voor momenten waarop je er voor je kinderen moet zijn of als mantelzorger voor iemand anders wilt zorgen? Deze aspecten zijn van onschatbare waarde, maar staan niet vermeld op je loonstrook. Jouw Loopbaanadviseur van TIM neemt jouw wensen mee en vind je de baan die écht bij je past.

3. Blijf investeren in jezelf

Bovendien is het belangrijk om te kijken naar de aandacht en financiële middelen die een werkgever besteedt aan bijscholing en opleiding van medewerkers. In een tijd waarin technologische ontwikkelingen in razend tempo plaatsvinden, is voortdurend leren cruciaal. Het verwerven van nieuwe vaardigheden is niet alleen interessant, maar maakt je ook tot een waardevollere werknemer. Sommige bedrijven hebben specifieke opleidingsbudgetten per persoon, terwijl andere werkgevers flexibeler zijn.

Zelfs als je overweegt om als Trainee bij TIM te starten, is dit een aspect om rekening mee te houden. Als Trainee kunnen bepaalde vaardigheden en cursussen je aanzienlijk waardevoller en interessanter maken. Daarom bieden we bij TIM recruitment iedereen die start toegang tot het GetSkilled by TIM programma. Hiermee krijgen onze technische professionals de beschikking over een uitgebreid pakket aan trainingen, cursussen en praktische uitdagingen waarmee ze zich zowel persoonlijk als zakelijk kunnen ontwikkelen.

Heb jij al een Loopbaanplan?  

Investeer een uurtje van je tijd en laat je vrijblijvend adviseren door een loopbaanadviseur van TIM. De keuze is aan jou. Plan een vrijblijvend loopbaanadviesgesprek in en samen kijken we naar de volgende stap in jouw carrière.

Picture of John Verheggen

John Verheggen

John verzorgt als Marketing & Event Specialist bij TIM Recruitment het Marketingplan en coördineert de activiteiten.