TIM NIEUWS - 8 min leestijd

Vrouwen in de techniek; onze experts op de Nationale Carrièrebeurs

Indra de Kort op 28 april, 2022

De Nationale Carrièrebeurs

Afgelopen week was de nationale carrièrebeurs en daar mochten we meerdere presentaties geven! In deze blog zullen we de presentatie van vrijdag uitlichten en voor degene die er niet bij konden zijn zullen we de presentatie hier nog beschrijven. Zoals jullie aan de titel kunnen zien gaven we een presentatie over vrouwen in de techniek, gegeven door onze eigen vrouwelijke accountmanagers Jenske en Zoë!IMG-20220422-WA0017

TIM Recruitment

Uiteraard vertelden Jenske en Zoë eerst wie ze waren en wat wij als bedrijf doen. Vervolgens zochten ze de interactie met het publiek door hun vragen te stellen over hun (voor)oordelen van vrouwen in de techniek. Hieruit bleek dat veel vrouwen nog met een verouderd beeld van de huidige technische sector in hun hoofd zitten. Hierop aanhakend gaven Jenske en Zoë meer statistieken van vrouwen uit de sector. Zo bleek dat er steeds meer vrouwen de techniek in gaan (absolute stijging van 25000 vrouwen in 2020 t.o.v. 2018) en nog steeds maar 14% van alle medewerkers vrouw is (Techniekpact, 2021). Maar ze sloten dit gedeelte van hun presentatie dan ook af door hun hoop in de aanwezigen uit te spreken, zij kunnen daadwerkelijk dit getal hoger maken.

Maar waarom is er binnen de techniek eigenlijk vraag naar vrouwen? Jenske en Zoë gebruikten het Emancipatiemonitor van 2020 om deze vraag te beantwoorden. Zo gaf Zoë het argument dat diversiteit binnen de technische teams vaak zorgt voor meer creativiteit, er meer ruimte is voor innovatie en de besluitvorming wordt versneld. Jenske vulde haar aan door aan te geven dat vrouwen vaak gestructureerder werken en beter zijn in multitasking dan mannelijke collega’s. En ook op de vraag waarom het voor de vrouwen in de zaal interessant zou kunnen zijn om de techniek in te gaan gaven de dames deskundig antwoord. Zo vinden veel vrouwen de techniek interessant door de razendsnelle ontwikkeling van de technische wereld, zijn er vaak afwisselende werkzaamheden en zijn bedrijven vaker flexibel door het tekort aan bekwaam personeel.

20220422_114828

Bij het werken in de techniek wordt vaak nog heel stereotyperend gedacht aan fysiek zware beroepen, die alleen door gigantische mannen gedaan kunnen worden. Dit is zeker niet waar, door de digitalisering en robotisering zijn veel technische beroepen minder zwaar geworden. Zo zijn er talloze beroepen die vrouwen in de techniek kunnen bekleden, zoals bijvoorbeeld:

  • Tekenaars
  • Werkvoorbereiders
  • Calculators
  • Projectleiders
  • Inspecteurs
  • Engineers

20220422_120439

Interview met vrouwen uit de techniek

Als verassing hadden Jenske en Zoë ook nog 2 vrouwelijke gastsprekers meegenomen om het publiek mee te nemen in hun ervaringen in de technische wereld. Eerst werden Jet van Vossen, medewerkster Service en Onderhoud bij Oranjedak en Güllü Boyama als Calculator bij Trebbe Bouw geïntroduceerd voor het publiek. Beide gastspreeksters gaven het belang van vrouwen in de techniek aan en kwamen met ervaringen die ze op de werkvloer hadden om het publiek te enthousiasmeren over hun werkveld. Ook beaamden zij de punten die Jenske en Zoë eerder hadden aangehaald over de voordelen van verschillende dynamieken binnen de teams. Güllü gaf als slot van het interview met de dames nog aan dat werkgevers erg meedenkend zijn, je hoeft tegenwoordig niet de “perfecte” diploma’s te hebben om als werkzoekende interessant te zijn. Beide vrouwen zijn aan de hand van een carrière adviesgesprek bij TIM Recruitment helemaal op hun plek terecht gekomen.

Tot slot gaven Jenske en Zoë meerdere tips aan bedrijven hoe zij vrouwelijke technici kunnen inspireren om de techniek in te gaan. Zo gaven zij aan dat vrouwen vaker over secundaire arbeidsvoorwaarden nadenken, vaker remote willen werken doordat veel vrouwen het combineren met kinderen en kunnen marketeers vrouwen inspireren door middel van digitale content zoals blogs en social media. Ben jij enthousiast geworden en wil vrijblijvend weten of een technisch beroep bij jou past vraag dan hier je carrière adviesgesprek aan!

Picture of Indra de Kort

Indra de Kort