Een krachtig CV voor jouw loopbaan

LOOPBAANADVIES - 19 min leestijd

Een krachtig CV voor jouw loopbaan

John Verheggen op 7 september, 2023

Hoe bouw je een krachtig cv op voor je droombaan?  

  • Als je solliciteert kom je er niet met alleen een diploma.

  • Relevante werkervaring blijft erg belangrijk, ook de bijbanen tijdens je studie. Daarnaast worden soft skills steeds belangrijker.

  • TIM Recruitment geeft je enkele cruciale punten om op te letten om met een sterk cv meer kans te maken op een baan die je graag wilt.

  • Lees ook: wij zetten de starter centraal

De Nederlandse arbeidsmarkt blijft competitief, zelfs met een afname van openstaande vacatures en een officiële recessie. Of je nu in een sector opereert met krapte in arbeidskrachten of concurreert met honderden sollicitanten, een doordacht cv kan het verschil maken. TIM Recruitment geeft je enkele punten om goed op te letten bij het maken van een ijzersterk cv. Je kunt ook onze Checklist downloaden.

Relevantie begint bij je bijbaan

Zelfs als je nog studeert, is het van belang om een bijbaan te zoeken die aansluit op je opleiding. Bijvoorbeeld, als je een technische opleiding volgt, zoals monteur, kun je beter relevante ervaring opdoen als fietsenmaker dan als oppas of vakkenvuller.

Werkervaring in de horeca biedt waardevolle vaardigheden die relevant zijn voor verschillende functies, zoals werken onder druk, gastvrijheid, teamwork, en omgaan met uitdagende klanten.

De juiste bijbanen voor je toekomst

Voor functies na je studie geldt hetzelfde principe: solliciteer bij voorkeur op posities die overeenkomen met je ambities om de juiste vaardigheden te ontwikkelen. Als je weinig werkervaring hebt, benadruk dan de inhoud van je opleiding, specialisaties, stages, en onderzoeksprojecten in je cv. Zelfs minder relevante bijbanen kunnen waardevol zijn om je bereidheid om hard te werken te tonen.

Het belang van vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk draagt niet alleen bij aan de samenleving, maar verrijkt ook je persoonlijke ontwikkeling en versterkt je cv. De impact van vrijwilligerswerk kan variëren afhankelijk van het soort werk en de baan waarop je solliciteert. Zoek je bijvoorbeeld een baan als developer, dan zit je gebakken als je in je cv kunt vermelden dat je enkele jaren de websites hebt gemaakt en bijgehouden voor de lokale voetbal- en tennisclub. Zelfs maandelijkse activiteiten zoals het tuinonderhoud bij je buurthuis kunnen je maatschappelijke betrokkenheid benadrukken.

Internationale ervaring is niet zo belangrijk

Een studie, stage, of tussenjaar in het buitenland lijkt waardevol, maar de impact op je kansen op een baan kan variëren. Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlandse werkgevers de ervaring in het buitenland van sollicitanten belangrijk vindt. Het belang hiervan kan echter variëren afhankelijk van de functie en het type bedrijf. Voor internationale posities is internationale ervaring natuurlijk wel een pluspunt. Bedrijven met veel internationaal afgestudeerde medewerkers hechten er ook meer waarde aan.

Pas op voor jobhoppen

Vooral voor starters op de arbeidsmarkt is het normaal om in korte tijd verschillende banen te hebben gehad. Het is echter belangrijk te beseffen dat vaak van baan wisselen, de indruk kan wekken dat je snel verveeld raakt of niet goed functioneert. Onderzoek heeft aangetoond dat minder dan 70 procent van de werkgevers sollicitanten die vaak van baan zijn veranderd, niet uitnodigt voor een gesprek. Als je een jobhopper bent, probeer hier dan in je cv niet te veel nadruk op te leggen. In plaats daarvan kun je vergelijkbare functies clusteren en de positieve kanten van je gevarieerde ervaring benadrukken, zoals brede vaardigheden, kennis, en netwerkcontacten.

Wees eerlijk over gaten in je cv

Soms ontstaan er gaten in je werkervaring. Als het gat korter is dan een maand, kun je dit verdoezelen door alleen de maanden van je vorige banen te vermelden en niet de exacte dagen. Voor langere gaten kun je proberen relevante informatie toe te voegen, zoals vrijwilligerswerk of zorg voor een familielid. Eerlijkheid is echter cruciaal, want werkgevers kunnen snel door leugens prikken. Als je actief op zoek bent naar een nieuwe baan, geef dan aan dat je 'in-between jobs' bent. De meeste mensen begrijpen dat het soms even kan duren om een nieuwe baan te vinden.

Voorkom gaten in je cv

Hoewel het soms onvermijdelijk is, is het beter om gaten in je cv te voorkomen. Als je tijdelijk geen werk hebt, kun je proberen je tijd nuttig te besteden. Dit kan onder meer inhouden dat je cursussen volgt, vrijwilligerswerk doet, via een uitzendbureau aan de slag gaat, een interessante hobby oppakt, of zelfs een eigen website bouwt. Dergelijke activiteiten zijn niet alleen waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling, maar kunnen ook de gaten in je cv opvullen.

Het belang van soft skills

Hoewel vakkennis van belang is, waarderen werkgevers steeds vaker ook je soft skills, zoals klantgerichtheid, probleemoplossend vermogen, communicatie, en samenwerking. Deze vaardigheden kunnen net zo cruciaal zijn als formele kwalificaties. Het vermelden van soft skills op je cv kan je positie versterken.

Beknopt en relevant

Een werkgever wil weten of je geschikt bent voor de baan waarvoor je solliciteert. Daarom moet je op je cv alleen relevante studies, bijbanen en nevenactiviteiten vermelden. Informatie over minder relevante banen kun je weglaten of beknopt weergeven, vooral als je al veel werkervaring hebt. Het vermelden van hobby's is prima, maar alleen als ze relevant zijn voor de functie of iets onthullen over je persoonlijkheid. Over het algemeen is een cv van één tot twee pagina's ideaal, omdat dit beknopt genoeg is voor werkgevers om snel door te lezen, maar lang genoeg om relevante informatie te verstrekken.

Pas je cv aan voor elke sollicitatie

Ten slotte is het cruciaal om je cv aan te passen aan elke sollicitatie. Leg de nadruk op ervaring, kennis en vaardigheden die specifiek relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Hiermee laat je zien dat je de tijd hebt genomen om je aan te passen aan de behoeften van de werkgever.

Het bouwen van een sterk cv vergt aandacht voor details en aanpassingsvermogen, maar het kan een onschatbare troef zijn bij het veiligstellen van je droombaan. TIM Recruitment staat klaar om je te begeleiden bij het opstellen van een cv dat indruk maakt en je kansen op de baan van je dromen vergroot. Samen werken we aan een stralende toekomst in je carrière.

Liever je CV door ons laten maken?  

Vraag een loopbaanadviesgesprek aan en bij een goede match nodigen we je uit voor een intakegesprek. Daarna maken we een krachtig CV waarmee we je voorstellen bij de bedrijven die écht bij je passen. De keuze is aan jou.

Picture of John Verheggen

John Verheggen

John verzorgt als Marketing & Event Specialist bij TIM Recruitment het Marketingplan en coördineert de activiteiten.